
Nytt medlem - Nordlandsmuseet
Består av en rekke ulike enheter som;
Fauske bygdetun
Bare et steinkast unna de travle gatene i Fauske sentrum ligger Bygdetunet. Tunet ligger vendt mot fjorden omkranset av en vakker bjørkeskog. De gamle husene forteller sin historie om den tiden som var og om menneskene som levde i den. Her kan du ta turen innom enten du ønsker å lære mer om Fauskes historie, eller bare ønsker å slappe av i en travel hverdag. Du vil finne et sted der det er gode muligheter for å kunne grille, ha aktiv lek, og ikke minst opplevelser av kunst og kultur.
Sulitjelma Besøksgruve
Her blir du invitert inn og får oppleve et glimt av Sulitjelmas 100-årige bergverkshistorie! Besøket starter med at du blir fraktet med lokomotiv og vogn dypt inn i fjellet. Inne i det gamle gruveområdet forteller erfarne gruveguider spennende historier om gruvas drift og livet som gruvearbeider på 1900-tallet.
Sulitjelma Gruvemuseum
Sulitjelma gruvemuseum ligger i det første industriområdet som ble etablert ved oppstart av gruvedrift. Her finner du den gamle kobbersmeltehytta (1899), og den første kraftstasjonen (1893). Museet gir deg et innblikk i historien til gruvedriften i Sulitjelma. Samlingene består av utstyr brukt innen alle de fagområder gruveselskapet besto av. Gruvemuseet har en egen unik utstilling av mineraler fra gruvene i Sulitjelma
Husmannsplassen Kjelvik
Fra gammelt av ble området her brukt som reinbeiteområde for reindriftssamene som vandret frem og tilbake mellom Sverige og Norge. Etter hvert bestemte mange av disse samene seg for å slå seg ned som husmenn i Norge. Beboerne her var etterkommere av disse reindriftssamene. De siste som bodde i Kjelvika var fire ugifte søsken, Edvard, Karen, Hans og Anna, som bodde her og drev gården sammen. De drev gården med fire kuer, noen sauer, et par geiter og en hest. De var alle dyktige håndverkere, og inne i husene kan du se redskaper, klær, møbler, kunstferdige billedrammer og annet inventar som folkene her har lagd. Den gamle smia, symaskiner, vever, verktøy, landbruks- og fiskeredskaper er minnesmerker over alt det arbeidet som ble gjort på plassen. Hver gjenstand har sin egen historie.
Blodveismuseet
Øverst på tunet til Saltdal bygdetun ligger Blodveimuseet. I en tyskerbrakke fra Dunderlandsdalen fortelles historien om krigsfangene, deres liv og arbeid, under tyskernes regime 1942-45. Titusener av østeuropeiske krigsfanger ble sendt nordover for å bygge vei og jernbane, og de slet under umenneskelige forhold. Mange vendte aldri tilbake.
Saltdal Bygdetun
Skippergården er samlingsstedet på museet, hvor det er kafé og museumsbutikk i sesongen. Resten av tunet består av et tyvetalls bygninger fra perioden 1600-1900-tallet. Eldhuset, stabburet, kornlåven, smia og skolehuset er bare noen av husene langs museumsstien. Innenfor museets åpningstider kan du gå inn i bygningene på egen hånd og se de ulike utstillingene. Båtbyggertradisjonene i Saltdal er viden kjent, og i båtskjyttene på museet står to nordlands-båter.
Her kan du lese mer om Nordlandsmuseet: https://nordlandsmuseet.no/hjem