Meny
Grønt fra Laks
Her i produksjonslokalet til Grønt fra Laks

Bygger landets største salatfabrikk på Fauske

20.09.2023
Grønt eventyr på Fauske - bygger landets største salatfabrikk på Fauske

Nå rigges fabrikken på Fauske for å produsere knasende frisk salat i tillegg til mikrogrønt og spirer. - Vi vil produsere 3,5 millioner salater i året på Fauske når vi er i full gang i oktober, så dette blir Norges største og mest miljøvennlige operative salatfabrikk, sier gründer og en av eierne av GFL fabrikkene, Marius Johnsen. Satsningen på Fauske gir også flere arbeidsplasser og dagens fem ansatte økes med fem til ti nye.
 
Grønt fra Laks leverer de første kassene med spirer og urter fra ny fabrikk

Gründerbedriften Grønt Fra Laks bruker slam fra lakseoppdrett til å dyrke spirer, urter, salat og sopp. De første 150 kasser med mikrogrønt er allerede levert til kunder fra den helt nye fabrikken på Fauske.

- Dette er en viktig milepæl for oss sier Marius Johnsen. Byggingen av fabrikken på Fauske startet i vår, og vi sådde frøene til karse-, reddik-, brokkoli- og agurkurt. Plantene vokser raskt, og vi har allerede leverert ut til kunder som Bama og Havila Kystruten.

Det betyr at mye av det grønne garnityret du får kjøpt i butikkene og servert på restauranter fra Mo i Rana i sør til Finnmark i nord, vil komme fra den nye fabrikken på Fauske fremover. Det grønne eventyret startet i 2021 da Marius Johnsen grublet over hvordan lakseslam kunne brukes til noe nyttig i stedet for å være et problem. Han presenterte idéen om å bruke næringen fra lakseslammet til å dyrke planter for Kvarøy Fiskeoppdrett, og etter prøving og feiling med flere typer vekster og produksjonsmåter, kom gjennombruddet.

Grøntfabrikken på Kvarøy startet opp Juli 2021, og nå er også fabrikken på Fauske i full gang.

720.000 salater
Fra oktober kan fabrikkene til Grønt Fra Laks på Fauske og på Kvarøy produsere 4 millioner salater og 100.000 kasser mikrogrønt i året. Det er ikke nok til å dekke etterspørselen etter miljøvennlig grønt i landsdelen, så potensialet er stort. Gründerbedriften med det smarte dyrkekonseptet vekker oppsikt både her til lands og i utlandet.

- Nå tar vi en fot i bakken mens vi planlegger neste steg og vurderer om vi skal vokse ytterligere med flere fabrikker. Tenk om vi kunne slippe å importere salat og spirer, og heller produsere kortreist salat og grønt hos oss? spør gründer Marius Johnsen.

Les mer om Grønt fra Laks her
facebook

Send inn medlemsnyhet

Send inn nyheter og informasjon fra din bedrift!

Siste nytt